Boeroendoek

Algemeen

Herkomst:
Deze soort komt voor in Noord- en Midden Azië.

Uiterlijk:
De boeroendoek is ongeveer 15 cm groot met een staartlengte van ongeveer 10 cm. Hij weegt rond de 100-125 gram.

Levensverwachting:
Ongeveer 10 jaar. Over het algemeen leven de vrouwtjes iets langer dan de mannetjes.

Draagtijd, zoogtijd en aantal jongen:
Draagtijd: 31 dagen
Zoogtijd: 7-8 weken
Aantal jongen: 3-8 jongen

Uiterlijk

De wildkleur boeroendoek is grijsbruin tot roodbruin met 5 zwarte strepen over de rug, tussen de zwarte strepen heb je 2 witte strepen en 2 bruine strepen. Bij de Chipmunk(Tamiasstriatus) zijn de 2 binnenste bruine strepen breder dan de 2 witte. Bij de boeroendoek(Eutamiassibiricus) zijn de strepen allemaal even dik. Ook op de kop rondom de ogen lopen strepen. Het oogje ligt in de donkere streep en boven en onder het oogje lopen witte strepen tot aan de neus. De oortjes zijn vrij klein en hebben geen pluimpjes.

Gedrag

De boeroendoek wordt vrij veel gehouden. Men zegt dat het een goede beginners eekhoornsoort is, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Het is namelijk een solitair levend dier, daardoor krijg je vaak teleurstellingen als je met een koppeltje begint. Zeker in de paartijd wordt het mannetje zelden gedoogd in de buurt van het nest. Maar als de volière groot genoeg is met meerdere nestkastjes dan kunnen ze toch vaak in kleine groepjes gehouden worden. Dit ligt natuurlijk ook een beetje aan het karakter van uw diertjes. Vanzelfsprekend is het onverstandig meerdere mannen bij elkaar te zetten. Beter is dan 1 man met eventueel 2-3 vrouwtjes te nemen en dan het dragende vrouwtje apart zetten, zodat ze rustig haar jongen op kan voeden. Houd er wel rekening mee dat terugplaatsing ook vaak fout kan gaan. Daarom vind ik toch dat de Chinese boomeekhoorn(Tamiopsswinhoei) een veel makkelijker beginners eekhoornsoort is, omdat deze erg sociaal levend zijn. Beide soorten zijn dagdieren.

Wat ik zelf qua gedrag zo leuk vind is dat ze wangzakken hebben en deze, tijdens de voedselvoorraden aanleggen, vaak helemaal volproppen. Ze kunnen zelfs 10 hazelnoten in één keer in de wangzakken hebben. Ze kunnen dan ook voorraden aanleggen van 2 kilo of zelfs meer. Ik ben zelf tegen het verschonen hiervan, omdat je dan hun natuurlijk gedrag belemmert. Als de eekhoorns dagelijks voer krijgen is het natuurlijk wel af en toe verstandig om de nestkastjes te legen, omdat ze er anders zelf niet eens meer bij kunnen liggen. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een boeroendoekje iets opslaat wat kan bederven. Haal uiteraard nooit de voorraden weg als de winter vlak voor de deur staat!

Voeding

De boeroendoek eet zaden, noten, fruit en insecten, maar ook eieren en kuikentjes. Volwassen vogels kunt u goed bij de boeroendoek houden, maar de eieren en kuikens zullen het niet overleven. Tegenwoordig is er veel keus in basis eekhoornvoer. Hier zitten dan voornamelijk dennenappelzaden, maïs, haver, zonnebloempitten, meloenpitten, hazelnoten, walnoten en pecannoten in. Noten kun je in de herfst volop vinden in het bos. Eikels, tamme kastanjes, beukennootjes en hazelnoten zijn allemaal erg geliefd. Ook kunt u bij een walnotenboer of notenwinkel vragen naar goedkope oude walnoten die niet meer voor menselijke consumptie geschikt zijn. Alle noten bevatten veel vitamine E dus pas wel op dat de eekhoorns niet vervetten.

Ook fruit vinden ze erg lekker. Bijna alles lusten ze wel qua fruit, al is dit per dier verschillend natuurlijk. Het leukste is om het fruit aan een tak te hangen zodat het natuurlijker is voor de eekhoorn dan in zijn voerbakje kant-en-klaar in stukjes gesneden. Pas op met aardbeien. De pitjes van de aardbei bevatten een allergeen stof, Histamine genaamd, die dodelijk kan zijn voor een dier die er allergisch voor is. Ook moet uiteraard al het fruit ontzettend goed gewassen worden vanwege de bestrijdingsmiddelen.

Insecten hebben ze nodig vanwege de dierlijke eiwitten. Ik geef ze daarom ook dagelijks een beetje universeelvoer voor insectenetende vogels.

Meelwormen zijn over het algemeen makkelijk te verkrijgen bij dierenwinkels. Om ook hierbij het natuurlijke gedrag te stimuleren kunt u de meelwormen in een holle tak of stammetje doen en zodat de eekhoorn moet zoeken en moeite moet doen om erbij te komen. Zelf vind ik sprinkhanen geweldig. Met sprinkhanen kunnen ze jagen. Al is de jacht meestal van korte duur, toch komt het wel eens voor dat de sprinkhaan ergens tussen of in kruipt waardoor de eekhoorn een tijd lang bezig is om hem te pakken te krijgen.

Eieren zijn ook een waar genot. De meeste mensen zijn niet gek op rauwe eieren vanwege salmonella bacteriën, dus hard gekookt zou beter zijn. Hier krijgen ze meestal hardgekookte kippeneieren en rauwe zebravink en parkieten eitjes. We hadden er eerst zebravinkjes en parkietjes bij zitten, waardoor ze die eitjes zelf konden pakken. Nu de vogels apart zitten moeten ze het doen met de gekookte kippeneieren. Heel af&toe kunnen we wat zebra eitjes van een zebravink kweker krijgen.

Als je even geen insecten hebt dan kun je de dierlijke eiwitten ook aanvullen met kattenbrokjes.

Huisvesting

Het zijn grondeekhoorns, maar dat wilt niet zeggen dat ze niet in bomen komen. Wel moet bij een buitenvolière hiermee rekening worden gehouden. Plaats daarom minstens een meter diep gaas, beton of tegels en daarop een meter aarde zodat ze kunnen graven zonder dat ze bij de buren in de tuin omhoog komen.

De volière kunt u inrichten met takken en boomstronken(pas op met giftige houtsoorten), maar ook zijn dikke touwen erg geliefd(verkrijgbaar bij doe het zelf zaken als trapleuning e.d.) Ook takken met beweging erin zijn erg leuk bv een tak als schommel aan 2 touwen(met ijzerdraad!). Zorg er wel voor dat er niet zomaar een tak af kan breken of vallen, meestal kunnen de eekhoorntjes hier wel tegen, maar voorkomen is beter dan genezen. Het zijn knagers dus houdt daar rekening mee met houten volières. Het beste kunt u aan de binnenkant alles bekleden met gaas of ijzeren hoekprofielen bevestigen. Houd sowieso 1 kant van de volière dicht. Dit voor beschutting tegen wind, regen en kou maar ook tegen de zon. Ze moeten altijd een droge warme plek in de winter hebben en een koele, schaduwrijke plek van de zomer. Een geïsoleerd binnenverblijf is het beste. Als u buitenvolières en de ruimte heeft probeer dan een sluis te maken, waardoor de eekhoorns niet gelijk naar buiten kunnen schieten zodra u de deur opent.

Een boeroendoekje zal meestal wel overleven in onze natuur maar dat is niet de bedoeling omdat de boeroendoek onze inheemse vogels, eieren, en zelfs onze jonge rode eekhoorns opeten. Mocht er toch 1 ontsnapt zijn laat de volière dan open of zet een diervriendelijk valletje neer.

Als u de boeroendoek binnen houdt dan moet het verblijf minimaal 0,5m3 tot 1m3 per dier. Hoe meer takken hoe meer je optimaal die ruimte benut, maar overdrijf het natuurlijk niet.

Binnen of buitenvolière zorg er altijd voor dat er meer nestkastjes zijn dan dieren. Als nestvulling heb je tegenwoordig van alles. Van katoenplant tot papierreepjes. Maar ik vind hooi en mos het allerbeste. Dat is natuurlijk en schimmelt haast niet.

Voortplanting

Met ongeveer 9 maanden zijn ze geslachtsrijp. Dan gaan de vrouwtjes fluiten als een parkiet. Na een draagtijd van ongeveer 31 dagen krijgen ze meestal 3-5 jongen. Na een maand komen ze af en toe uit het nest. Na een zoogtijd van 7-8 weken mogen ze bij de moeder weg. Na 7 weken moet u ze koppelgewijs of de 2 geslachten apart zetten omdat ze dan vaak agressief beginnen te worden tegenover broertjes en zusjes.

Kleuren en kleurenmutaties

De 3 meest voorkomende kleurslagen zijn; wildkleur, wit en kaneelkleur. En dan heb je natuurlijk nog de combinaties ervan. Dat heet split voor (kleur). Bijvoorbeeld een kaneelkleurig boeroendoekje met split voor wit. Dat is dus een kaneelkleurige boeroendoek met het gen voor wit bij zich, vaak is deze boeroendoek dan ook iets lichter, maar dat hoeft niet altijd. Ze kunnen ook het gen voor wit bij zich dragen terwijl je dit aan hun uiterlijk niet kan zien. Er kan dan wel ineens een wit boeroendoekje bij hun jongen zitten.

Auteur: Rianne van Honk