Nieuwe knaagdiersoort ontdekt!

Totaal nieuw voor de wetenschapppers:


Foto: Wildlife Conservation Society

In Laos is een volledig nieuwe knaagdierenfamilie gevonden die gelijkenis vertoont met een rat-achtig schepsel. Het dier heeft lange snorharen, gedrongen benen en een staart die met dicht haar is begroeid en werd tijdens een verkoop op een markt voor jagers ontdekt.

Dr. RobertTimmins van de WildlifeConservation Society zag dat het waarschijnlijk om een onbekende soort voor de wetenschap ging en bracht het dier onder de aandacht van zijn superioren.

Bekend bij de locale bevolking als Kha-Nyou, is dit knaagdier een nachtelijke vegetariër die de dekking van het bos verkiest. Het krijgt slechts één nakomeling per keer en niet een heel nest. "Het stond daar voor verkoop op een tafel naast sommige groenten," zei Dr. Timmins. "Ik wist onmiddellijk dat het iets was dat ik nooit voordien had gezien”.

Dr. Mark Robinson, die met WWF Thailand samenwerkt, ontdekte later andere soorten die door jagers werden gevangen, en identificeerde ook botfragmenten in een uilenbal. Gebaseerd op morfologische verschillen in de schedel en botstructuur, die mede door analyse van DNA werden herkend, schatten de auteurs dat Kha-Nyou zich al miljoenen jaren geleden afscheidde van andere knaagdieren. "Zo Iets aparts ontdekken is echt buitengewoon. Voor zover we weten, zou dit de laatste resterende zoogdierfamilie kunnen zijn die is ontdekt, " aldus Dr. Timmins. De nieuwe soort, Laonastesaenigmamus, wordt beschreven in een recente uitgave van Systematics and Biodiversity, geschreven door auteurs van WCS, The National History Museum van Londen, Universiteit van Vermont en WWF Thailand.

Bron: http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4543077.stm