Afrikaanse dwergmuis (Mus minutoides)

Algemeen

Nederlandse naam: Afrikaanse dwergmuis

Latijnse naam: Mus minutoides

Engelse naam: African pygmy mouse

Lichaamslengte: 3-6 cm

Staartlengte: 3-6 cm

Gewicht: 2,5-12 gram

Geslachtsrijp: 6 weken

Draagtijd: 21 dagen

Aantal jongen: 2-8

Ogen open: 9-14 dagen

Zoogtijd: 3 weken

Levensverwachting: 3 jaar

Uiterlijk

Klein bruin/rood muisje met een witte buik, hals en onderkaak.

Komt ook voor in het grijs/blauw.

Gedrag

Kleinste knaagdier ter wereld.

Erg sociaal levend. Nachtdier. Meerdere mannen kunnen samen gehouden worden al zal bij nieuwkomers de eerste dagen ff gevochten worden om de rangorde te bepalen.

Schuw en oplettend. Kan goed springen.

Hebben een soort van wangzakken waarin ze voedsel opslaan, niet zoveel als een hamster. Ze proppen vaak de wangetjes vol en zoeken dan beschutting om rustig te kunnen eten.

Eten heel vaak en mogen nooit zonder eten of drinken zitten, want door hun grootte hebben ze een ontzettende snelle vertering.

Voeding

Het beste is fijn vogelzaad, universeelvoer groente en fruit, maar ze hebben ook insecten nodig. Meelwormen kunnen gegeven worden maar ook sprinkhanen e.d.

Bij gebrek aan insecten kan een kattenbrokje ook dienst doen.

Ook wordt er vaak tijdens de dracht en zoogperiode een papje van cede/Lori's opfokvoer met nutrilon soja melk aangeboden.

Water kan verstrekt worden via een kanarie drinkflesje(met een tuitje waar de snavel in past), een injectiespuitje(zonder naald uiteraard), drinkbakje of volgens sommigen via een drinkflesje voor knaagdieren.

Huisvesting

Het beste te huisvesten in een breed terrarium. kieren en gaten mogen niet groter zijn dan 5mm, hier kunnen ze zonder moeite door heen.

Niet verplicht bij kamer temperatuur maar wel bevorderlijk, aan 1 kant een lamp, zodat er een hoek is waar de nesten verwarmd zijn. Voldoende klim-, schuil- en nestmogelijkheden geven en bij een grote groep worden meerdere voedselbakjes aangeraden.

Voortplanting

Na een draagtijd van 19-21 dagen worden er 2-8 naakte en blinde jonkies geboren.

Na een week hebben ze al een vachtje en als ze 9-14 dagen oud zijn gaan de ogen open. Na een zoogperiode van 3-4 weken kunnen ze weg bij de moeder.

Als ze 6 weken oud zijn, zijn ze geslachtsrijp.

Kleuren en kleurmutaties

Rood-bruin tot grijs-blauw met een witte buik. Verschil van kleur is duidelijk zichtbaar

(c) Rianne van Honk