Afrikaanse dwergrelmuis

Algemeen

Nederlandse naam: Afrikaanse dwergrelmuis

Latijnse naam: Graphiurusmurinus

Herkomst: midden en zuid-Afrika

Lichaamslengte: 8-10 cm

Staartlengte: 5-10 cm

Gewicht: 18-30 gram

Geslachtsrijp: 4-5 maand

Draagtijd: 21-30 dagen

Aantal jongen: 2-10 jongen

Ogen open: 14 dagen

Zoogtijd: 3-4 weken

Levensverwachting: 4-5 jaar

Uiterlijk

Kenmerkend aan dit soort is de grote pluimstaart.

Ze zijn grijs met een vaalwit buikje en witte wangen.

Onder de ogen hebben ze vaak donkere vlekken. Ze hebben kleine ronde oortjes.

Sommige mensen vinden ze op miniatuur chinchilla's lijken.

Gedrag

Deze muisjes doen hun naam echt eer aan...ze rellen echt!
Mijn mannetje vindt het leuk om zijn voorpootjes in de banaan te duwen om zo vervolgens handtekeningen op het glas te zetten. Muisjes met karakter dus!
In het begin snapte ik ook niet waarom ik hun lampje zo vaak moest vervangen, totdat ik ze op een avond betrapte. Ze sprongen allebei op het lampje en schudden er net zolang mee totdat het uitging. Een gaasje eromheen voorkomt dit gedrag en dan kunnen ze ook hun pootjes niet verbranden.

Het zijn nachtdieren. Sociaal levend. Leven vaak in familiegroepen.

Het zijn prima uitbrekers! En de kleinste kiertjes zien ze als ontsnappingsroute. Ze zijn razendsnel en springen behendig van tak naar tak.

Ook kunnen ze met gemak tegen muren oplopen.

De Afrikaanse dwergrelmuis leeft dan ook in struiken en bomen en komt niet graag op de grond.

Het mannetje helpt soms mee met de opvoeding als het vrouwtje dit toelaat.

Er zijn verhalen bekend dat deze soort heel tam kan worden en worden in Amerika daarom pocket-pets genoemd (zak-huisdiertjes).

Voeding

Ze eten voornamelijk universeelvoer (voor insectenetende vogels) en een beetje vogelzaad. Dagelijks een stukje fruit mag niet ontbreken.
Ik hang altijd een stukje fruit op aan een takje zodat ze er moeite voor moeten doen. Dit houdt de muisjes even bezig en is natuurlijker voor ze dan kant en klaar in het voerbakje(bezigheidstherapie en natuurlijke gedrag stimulatie). Ik geef mijn dieren nooit aardbeien omdat de pitjes van de aardbei de allergeen stof, Histamine bevat. Hier kan een dier allergisch voor zijn en aan doodgaan.

Ook insecten zijn een vereiste vanwege de dierlijke eiwitten en proteļne die ze echt nodig hebben. Je kunt ze ook diepvries nestmuisjes geven, vlees, eieren, kuikens of kattenbrokjes voor de eiwitten. Ook is een papje van nutrilon sojamelk en cede-opfokvoer heel goed voor de voortplanting. Het leukste vind ik als je ze sprinkhanen geeft. De sprinkhaan springt en heeft geen kans meer om te landen...dan is hij al bijna op.
Ook krekels zijn erg leuk, omdat ze dan echt moeten zoeken en jagen.
Zorg dan wel dat je terrarium goed afgesloten is, want krekels in je spouwmuren is geen pretje (tjirpen behoorlijk hard). Ik geef ze iedere week een lading meelwormpjes en af en toe een half volwassen sprinkhaan. Volwassen sprinkhanen hebben vleugels en die eten ze niet op waardoor je terrarium binnen de kortste keren vol vleugels ligt.


Biotoop

Struiken, bomen. Raakt zelden de grond.

Huisvesting

Het zijn struikbewoners(geen bodem)dus ik zou ze een hoge bak geven.
Bovenin moet een nestkastje hangen(bij meerdere muisjes uiteraard meerdere nestkastjes).
Je kan het terrarium inrichten met hazelaartakken of fruitboomtakken(niet giftig). Ook vinden ze touwen heel leuk, mits ze dik genoeg zijn.
Een touw van 1cm doorsnede wordt al snel als brug of als schommel gebruikt.
In het terrarium heb ik een lampje hangen, terracotta 25watt. Dit is echter niet verplicht tenzij de bak op een plaats staat kouder dan kamertemperatuur.
Je kan eventueel ook 's nachts een rood lampje aandoen om ze te bekijken, omdat ze rood licht niet kunnen zien, blijven ze gewoon zitten. Als het "dag"lampje aangaat schieten ze meestal weg om te slapen.

Voortplanting

Na een draagtijd van 21-30 dagen krijgen ze meestal 2-10 jongen die ongeveer 3.5 gram wegen. De zoogtijd is rond 3-4 weken.

Na 7 dagen beginnen ze een vacht te krijgen en na 14 dagen gaan de oogjes open.

Als de jonkies 3-4 weken oud zijn beginnen ze rond te lopen maar blijven nog 2 weken langer bij mama melk drinken. Ze zijn geslachtsrijp als ze 4-5 maanden oud zijn.
Tijdens de draagtijd en de zoogtijd moeten ze extra veel dierlijke eiwitten+proteļnen hebben. Ook kun je een papje van cede-opfokvoer voor insectenetende vogels bijvoeren.
Mijn ervaring is dat ze voor de voortplanting heel veel hooi moeten hebben.
Zodra je het nestkastje e.d. vult met hooi krijg je jonkies.
Ik weet niet of ze dit eten of wat er precies achter zit...het valt me gewoon op dat mensen die de muisjes houden zonder hooi vaak geen jonkies krijgen.

Ook doet het papje van nutrilonsoyamelk en cede-opfokvoer wonderen voor de fok!

Kleuren en kleurenmutaties

Bruin-grijs tot grijs.

(c) Rianne van Honk