Zebra grasmuis (Lemniscomys barbarus)

Algemeen

Nederlandse naam: Zebra grasmuis

Latijnse naam: Lemniscomys barbarus

Herkomst: Centraal en Noord Afrika

Lichaamslengte: 10-13 cm

Staartlengte: 10-15 cm

Gewicht: 30 gram

Geslachtsrijp: 8 weken

Draagtijd: 21-28 dagen

Aantal jongen: 2-6 jongen

Ogen open: 7-8 dagen

Zoogtijd: 16-21 weken

Levensverwachting: 3 jaar

Uiterlijk

Donkerbruin en lichtbruin/geel gestreepte, zeer slanke muis. e kop is donkerbruin en de ogen zijn lichtbruin/geel omringt. Bruin behaarde ronde oortjes. Lange slanke staart met een zwarte streep er overheen. Zijn rug houdt hij wat gebold.


Gedrag

Sociaal levend, dag-/schemerdier. Hoewel ze in grote groepen samen kunnen leven komt het erg vaak voor dat er muizen verstoten worden uit de groep. Vooral nieuwkomers zijn vaak de klos. De beten genezen heel goed vanzelf maar de muis kan niet terug in de groep geplaatst worden, want dan wordt hij toch weer aangevallen. Soms tot de dood volgt. Kunnen goed klimmen en zijn razend snel.

Voeding

Allerlei zaden, universeelvoer, insecten, eieren, groente en fruit. Hooi is goed voor hun spijsvertering. Eierschalen(even in de oven bakken) zijn goed voor kalk.

Biotoop

Dorre graslanden.

Bijzonderheden

Uiterst snel en beweeglijk.

Huisdier

Prima (kijk-) huisdier. Sommige lijnen zijn erg tam.

Huisvesting

Paartjes of groepjes hebben een grote bak nodig van 1m x 50cm. Zorg voor genoeg hooi en schuil-/nestplaatsen. Ook verschillende niveau's d.m.v. stenen en takken zijn erg gewenst.

Voortplanting

Na een draagtijd van gemiddeld 21-28 dagen worden er 2-6 jongen geboren. Ze hebben bij de geboorte al pigment, de strepen zijn al duidelijk zichtbaar. Na een week openen ze de ogen en na 2-3 weken zijn ze zelfstandig. Op een leeftijd van 2 maanden zijn ze geslachtsrijp. Levensverwachting is 3 jaar.

Kleuren en kleurenmutaties

Donkerbruine strepen op lichtbruine ondergrond.

(c) Rianne van Honk