Mediterrane woelmuis (Microtus guentheri)

Algemeen

Nederlandse naam: Mediterrane woelmuis, Levante woelmuis

Latijnse naam: Microtus guentheri

Herkomst: oostelijke deel van het Middellandse-Zeegebied, van JoegoslaviŽ tot SyriŽ

Lichaamslengte: 9-14 cm

Staartlengte: 2-4 cm

Gewicht: 30-76 gram

Geslachtsrijp: vrouw 25-30 dagen, man 45 dagen

Draagtijd: 17-25 dagen

Aantal jongen: 3-17 jongen. gemiddeld 3-7

Ogen open: 10-14 dagen

Zoogtijd: 2-3 weken

Levensverwachting: ? jaar

Uiterlijk

Geel-bruin diertje met een wit/grijze buik. Heeft de grootte van een goudhamster. De kop heeft wat weg van een marmotachtige. Kleine ronde oortjes, kort staartje en een zachte pels.

Gedrag

Dag-/nachtdier, sociaal levend. Dit soort wordt in de landen van herkomst als een plaag gezien, omdat ze alle planten rondom hun leefgebied opeten en verwoesten. Ze zijn erg sociaal en leven vaak in grote groepen.

Voeding

Planten, zaden, noten, bessen, fruit, groente, gras, kruiden. In de winter hebben ze nogal de neiging om erg veel vet op te slaan wat er niet makkelijk meer af gaat, daarom in de wintermaanden oppassen met zonnebloempitten en noten.

Biotoop

Droog open landschap maar ook akkers. Komt ook voor in de bergen.

Bijzonderheden

Zeer verdraagzaam jegens soortgenoten.

Huisdier

Wordt door enkele liefhebbers gehouden, fokt moeilijk.

Huisvesting

Geef ze een dikke laag bodembedekking en voldoende hooi zodat ze kunnen graven en nestelen. Niveaus zijn te maken met (bak)stenen en houtstronken, wortelhout. Takken worden niet gebruikt om te klauteren wel om te knagen. Klimmen en springen totaal niet dus deksel is niet verplicht. Houdt de temperatuur tussen de 10-22 graden.

Voortplanting

Na een draagtijd van 17-25 dagen worden er 3-7, soms zelfs tot 17 naakte jongen geboren. Na 10-14 dagen openen ze de ogen en na 3 weken zogen zijn ze zelfstandig maar blijven meestal bij de groep. Het schijnt dat de vrouwtjes al geslachtsrijp zijn op een leeftijd van 25-30 dagen en de mannetjes pas op een leeftijd van 45 dagen. Hoewel deze muis in de landen van herkomst als plaag gezien worden door hun aantal, fokt hij erg moeilijk in gevangenschap. Het is nog niet echt bekend waardoor dit komt.

Kleuren en kleurenmutaties

Geel-bruin.

(c) Rianne van Honk