De Meriones persicus oftewel Perzische gerbil

Perzische gerbils komen voor in Iran, Oost-Turkije, Irak, Afghanistan en Pakistan.

Ze leven in rotsachtige gebieden in halfwoestijnen, tot hoogtes van 3250 meter. Meestal bouwen ze een simpel nest in de holtes van de rotsen, soms als ze een nest moeten graven in open landschap is dat erg simpel. Hun bouwwerk bestaat dan vaak uit 1 gang van niet meer dan 1 meter diep. Aan het einde van de gang bouwen ze een simpel nest van wat gras of plantenwortels. Zodra de schemering valt worden ze actief. Ze leven in kleine familiegroepen samen.

Lichaamslengte: 14-16 cm.
Staartlengte: 16-18 cm.
Gewicht: 150-180 gram.
Levensverwachting: 6-8 jaar.

De Perzische gerbil is een van de grootste gerbils met een bruine kleur op de rug en bovenkant van de kop. De buik, onderkant kop en poten zijn wit. Er is een duidelijke scheidingslijn zichtbaar. Ze hebben grote zwarte ogen met daarboven een klein wit randje, ook de oren zijn vrij groot. De staart is goed behaard en eindigt in een mooie grote pluim met zwarte haren. In de bruine dekkleur is een duidelijke zwarte ticking aanwezig.

In de natuur leven ze in kleine groepen, in gevangenschap moet je ze minstens per 2 houden. Kleine groepjes is ook mogelijk, van 4 - 6 dieren, maar als je er mee wilt fokken kun je ze het beste per koppel houden. Let bij het houden in groepen wel op de afmetingen van het terrarium.

Deze gerbil is heel erg nieuwsgierig en absoluut niet schuw. Jonge dieren zijn erg tam te maken. Maar de dieren kunnen een vrij pittig karakter hebben. Perzen zijn leuke dieren, ze zijn erg actief en niet agressief.

Deze dieren hebben per dier minstens 0,5 m nodig. Dus voor 2 dieren heb je al een grote ruimte nodig. Perzen zijn echte klimmers en hebben veel takken nodig. Het zijn ware acrobaten en een hoge kooi is absoluut nodig.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit leuke dier? Dan kun je voor meer info kijken op www.exopets.eu.

Exopets - Michan en Miranda