De Aalstreepklimmuis

De wetenschappelijke naam is Dendromus mystacalis.

Deze diertjes komen voor in Afrika, vooral in Tanzania. Ze leven daar in bomen en struiken. Ze maken kleine nesten op de grond, in de struiken en in de bomen.

De Aalstreepklimmuis is een echte dwergmuis, met een lichaamslengte van 4 tot 6 cm en een staart van 7 tot 9 cm. is het 1 van de kleinste zoogdiertjes op aarde. Ze hebben een spitse kop, donkere snorharen, zwarte ogen en vrij grote oren. Met hun kleine lijf zijn ze erg lenig, ze hebben een lange dun behaarde staart waar ze alles mee vastgrijpen tijdens het klimmen.

Ze zijn overwegend rood/bruin gekleurd. In het midden van de rug loopt een zwarte streep, de aalstreep. De buik en poten zijn lichter gekleurd tot wit, ze hebben doorzichtige nagels. De diertjes wegen zon 6 tot 12 gram en kunnen 1 tot 4 jaar oud worden.

Deze dwergmuis is actief, zeer snel en behendig. Het is een diertje wat altijd bezig is, het zijn erg leuke dieren om naar te kijken. Nadeel is dat ze alleen nachtactief zijn. Het zijn hele tamme rustige dieren die niet snel bijten. Ze laten zich goed oppakken, maar houden er niet van om strak vast gepakt te worden. Over hand en vingers klimmen vinden ze erg leuk.

In de natuur leeft dit dier in kleine groepjes samen. Dit kan in gevangenschap ook, of per koppel of trio. Meerdere mannen onderling gaat niet altijd goed.

Voor deze dieren heb je een hoog verblijf nodig. In het verblijf moeten veel klim mogelijkheden zijn en schuilplaatsen. Wissel regelmatig de inhoud. Wc rollen worden ook graag aangenomen. Verder kun je een aantal takken bij elkaar plaatsen, geef ze een zachte pluk hooi en ze zullen er een prachtig bolnest in bouwen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit leuke dier? Dan kun je voor meer info kijken op www.exopets.eu.

Exopets - Michan en Miranda