Stekelmuizen (Acomys spec.)

Er zijn vele soorten stekelmuizen. Ze danken allemaal hun naam aan hun stekelige vacht. Hier een beschrijving van enkele soorten die in gevangenschap gehouden worden.

Zwarte nijlstekelmuis

Latijnse naam: Acomys cahirinus cahirinus

De Zwarte nijlstekelmuis komt voor in Egypte. Ze leven daar in veel verschillende landschappen, vooral woestijnen, nijldelta, maar ook in de buurt van mensen, in huizen, schuren ze zijn soms echt een plaag voor de bevolking en de mensen proberen de dieren uit te roeien of te verjagen. Ze vreten hele ladingen aanplant weg, of ze vernielen hele akkers.

Lichaamslengte: 7-9 cm.
Staartlengte: 6-9 cm.
Gewicht: 20-40 gram.

De Zwarte nijlstekelmuis is helemaal zwart, alleen de buik is iets lichter van kleur en de poten zijn wit/grijs. De staart en oren zijn onbehaard.Ze hebben een spitse kop, met zwarte ogen en vrij grote oren. Hun achterlijf is vrij rond met korte pootjes.

De zwarte nijlstekelmuis is een ondersoort van de Afrikaanse stekelmuis (Acomys cahirinus) echter komt deze soort niet meer voor in gevangenschap.

Sinai stekelmuis

Latijnse naam: Acomys dimidiatus

De Sinai stekelmuis komt voor in Sinai, JordaniŽ, Libanon, SyriŽ, IsraŽl, Irak, Iran, Pakistan, ArabiŽ en Egypte. Ze leven in halfwoestijn, savanne en woestijn, maar ook in de buurt van mensen, in huizen en schuren. Ze graven geen gangen, maar leven vooral tussen de rotsen en maken een simpele slaapplaats van wat takjes en gedroogd gras.

Lichaamslengte: 9-12 cm.
Staartlengte: 8-12 cm.
Gewicht: 25-40 gram.

De Sinai stekelmuis is op de rug waar de stekels zitten grijsachtig/geel, naar de poten toe en de kop is geel. De buik is wit evenals de poten. Onder de ogen zit een witte vlek. De staart en oren zijn onbehaard. De staart heeft aan de bovenkant een donkerdere kleur dan aan de onderkant. Ze hebben een spitse kop, met zwarte ogen en vrij grote oren. Hun achterlijf is vrij rond met korte pootjes. De nagels zijn doorzichtig.

Abusimble stekelmuis

Latijnse naam: Acomys cahirinus hunteri

De Abusimble stekelmuis komt voor in Noord-Soedan. Ze leven in rotsachtig gebied, klimmen graag, verschuilen zich in holen, onder bomen, struiken en grassen. Komen nog niet zo veel voor in gebieden waar veel mensen wonen. Dit is duidelijk anders bij de Sinai en Zwarte nijlstekelmuis.

Lichaamslengte: 8-11 cm.
Staartlengte: 7-11 cm.
Gewicht: 25-45 gram.

De Abusimble stekelmuis is op de rug en kop chocoladebruin, wat geler/lichter bruin naar de zijkanten toe. De buik en poten zijn wit. De staart en oren zijn onbehaard, maar wel gepigmenteerd, ze zijn donker gekleurd. Ze hebben een spitse kop, met zwarte ogen en vrij grote oren. Hun achterlijf is vrij rond met korte pootjes. De nagels zijn doorzichtig.

Turkse stekelmuis

Latijnse naam: Acomys cilicicus

De Turkse stekelmuis komt voor in de Zuidelijke kuststreek van Turkije. Ze leven tussen de struiken aan de oevers waar veel kalkrotsen te vinden zijn.

Lichaamslengte: 8-11 cm.
Staartlengte: 7-11 cm.
Gewicht: 25-45 gram.

De Turkse stekelmuis is op de rug en kop lichtbruin, wat beige naar de zijkanten toe. De buik en poten zijn wit. De staart en oren zijn onbehaard, maar wel gepigmenteerd, ze zijn donker gekleurd. Ze hebben een spitse kop, met zwarte ogen en vrij grote oren. Hun achterlijf is vrij rond met korte pootjes. De nagels zijn doorzichtig.

Goudstekelmuis

Latijnse naam: Acomys russatus

De Goud stekelmuis komt voor in Sinai, JordaniŽ, Egypte, IsraŽl en Saoedi-ArabiŽ. Ze leven daar in hele droge rotsachtige gebieden. Bouwen geen eigen hol, leven tussen de rotsen. Als ze slapen of moeten schuilen doen ze dat onder stenen, wortels van planten/bomen of in een verlaten hol van een ander dier.

Lichaamslengte: 10-13 cm.
Staartlengte: 9-13 cm.
Gewicht: 40-55 gram.

De Goud stekelmuis is helemaal goudgeel op de rug en kop. De buik en poten zijn wit. De staart en oren zijn onbehaard, maar wel gepigmenteerd, ze zijn zwart. Ze hebben een spitse kop, met zwarte ogen en vrij grote oren. Hun achterlijf is vrij rond met korte pootjes. De nagels zijn doorzichtig. Deze soort is iets groter dan de andere soorten en heeft een ronder achterlijf.

Dwergstekelmuis

Latijnse naam: Acomys spinossisimus

De Dwerg stekelmuis komt voor in Tanzania, Zambia, Zimbabwe. Ze leven tussen de rotsen en bouwen net als de Goudstekelmuis geen eigen hol. Ze maken gebruik van bestaande holen of spleten tussen de rotsen.

Lichaamslengte: 5-8 cm.
Staartlengte: 5-9 cm.
Gewicht: 15-25 gram.

De Dwerg stekelmuis is op de rug en kop waar de stekels zitten bijna zwart, naar de zijkanten toe is hij donkerbruin. De buik en poten zijn wit. De staart en oren zijn onbehaard, maar wel gepigmenteerd, ze zijn zwart. Ze hebben een spitse kop, met zwarte ogen en vrij grote oren. Hun achterlijf is vrij rond met korte pootjes. De nagels zijn doorzichtig.

Algemeen:
Stekelmuizen leven in de natuur veel op de grond, maar kunnen wel goed klimmen. Zodra ze moeten vluchten, klimmen ze snel tussen de rotsspleten of in en spleet van een boom. Het beste is een ruim verblijf waarin ruimte is voor een leven op de grond, maar ook klimmen mogelijk is, een terrarium van 80-40-40 voldoet aan die eisen. Als inrichting kun je touwen ophangen en meerdere takken her en der plaatsen. Daarnaast hebben ze meerdere schuilplaatsen nodig, dit kan in de vorm van een steen, een bloempot, stukken gedroogde kurk of kienhout zijn. Daarnaast maken ze ook graag gebruik van een renrad.

In de natuur bouwen ze geen mooie nesten, meestal verstoppen ze zich tussen de rotsen, onder een steen, wortel of in een verlaten hol. De beste temperatuur is rond de 22 graden te, niet warmer dan 30 graden en niet kouder dan 18 graden. Stekelmuizen zijn sociale dieren en moeten dus altijd samen gehuisvest worden. Ondanks dat ze sociaal zijn kunnen ze heel kannibalistisch zijn. Het beste is huisvesting per koppel of trio, bij meer dieren gaat het meestal mis.Dit komt vaak doordat er teveel dieren in een te klein hok zitten. Ook gebeurt het als er nieuwe dieren geÔntroduceerd worden. De meeste dieren zijn dag- en nachtactief. Enkel de Dwergstekelmuis is alleen nachtactief. Stekelmuizen zijn erg nieuwsgierig en komen graag kijken als er iemand bezig is. Ze klimmen ook graag op je hand, maar echt aaien of vastpakken vinden ze niet altijd leuk. Pak ze liever niet bij de staart, deze laat heel snel los, met het gevolg dat het dier verder moet leven zonder staart! Deze groeit niet meer aan! Stekelmuizen kunnen 2 tot 6 jaar oud worden.Stekelmuizen maken gebruik van simpele holen. En op foto 2 is te zien hoe goed ze kunnen klimmen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze leuke dieren? Dan kun je voor meer info kijken op www.exopets.eu.

© Exopets - Michan en Miranda