Woestijnslaapmuis (Eliomys melanurus)

De Woestijnslaapmuis komt voor in het Zuidelijke en Oostelijke deel van het Middellandse-Zeegebied.

Ze leven het liefst hoog en komen zo weinig mogelijk op de grond. Ze maken nesten in bomen en struiken en hier slapen ze overdag.

Ze zijn schemer- en nachtactief. Of ze solitair of sociaal levend zijn in het wild is ons niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze solitair levend, omdat hun nauw verwante familie ook allemaal solitair leeft. Echter wordt de Woestijnslaapmuis zeer weinig gehouden en is er weinig info over.

De Woestijnslaapmuis is een heel opvallend dier met zijn zwarte masker op de kop. De vacht op de rug en kop is grijs gekleurd, de buik is wit. Ze hebben een lichaamslengte van 11 tot 17 cm en een staartlengte van 9 tot 13 cm. Om de zwarte ogen hebben ze een opvallende zwarte ring, die uitloopt in een zwarte streep onder het oor door. Net achter het oor stopt de zwarte lijn. Het lijkt alsof ze een zwarte bril dragen zonder neusstuk. De staart is geheel zwart gekleurd en heeft een opbouwende beharing. Het einde is dik behaard, maar heeft geen pluim. De oren zijn groot en ovaal en staan bijna altijd rechtop, ze zijn dun behaard met kleine grijze haartjes. De poten zijn dun behaard met fijne witte haartjes. De nagels zijn licht gekleurd. Ze wegen gemiddeld 70 tot 130 gram en kunnen 4 tot 6 jaar oud worden.

De Woestijnslaapmuis is schemer- en nachtactief. De dieren komen liever niet op de grond. Overdag slapen ze in zelfgemaakte nesten, s' nachts gaan ze op jacht naar voedsel.

Hoe ze precies leven in de natuur is niet bekend. De nauw verwante Eikelmuis leeft solitair en komt alleen tijdens het paarseizoen samen. Hoe de Woestijnslaapmuis dit in de natuur doet is onbekend. In gevangenschap worden ze met succes in paren gehuisvest, dus man x vrouw. Of andere geslachten goed samen kunnen leven is tot dusver onbekend.

Deze dieren hebben veel ruimte nodig en de minimale maat van het verblijf dient 120 x 60 x 100 te zijn. Het verblijf dient veel klimmateriaal te bieden, zodat ze zoveel mogelijk van de grond kunnen blijven. Er zijn meerdere nestkasten nodig, zodat de dieren zelf kunnen bepalen waar ze slapen. Ook kunnen ze elkaar op die manier uit de weg gaan. De temperatuur dient niet onder de 18-20 graden te komen. Een warmtelampje is aan te raden.

Deze dieren zijn razendsnel en ware ontsnappers, op deze foto zit het dier ook achter het terrarium in plaats van erin!

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze leuke dieren? Dan kun je voor meer info kijken op www.exopets.eu.

Exopets - Michan en Miranda