Acacia rat (Thallomys paedulcus)


Verspreiding

Zuid-Afrika en een klein gedeelte van Oost-Afrika op plaatsen met een droge savanne begroeiing.

Beschrijving

De Acacia rat kan ongeveer 12-16 cm lang worden, exclusief de staart. De staart is een klein beetje behaard en is tussen de 13-20 cm lang. Een volwassen dier weegt ongeveer 65-70 gram. De kleur van de dieren is overwegend grijs/bruin, met een lichtere buik en donkere vlekken rond de ogen.

Gedrag

De dieren zijn vooral schemer-, en nachtactief. Ze komen vooral voor in gebieden met acaciabomen. De naam geeft het eigenlijk al aan. Ze brengen het grootste deel van hun leven door in deze bomen. Het voedsel komt grotendeels van deze bomen en ze maken er hun nesten ook in. Het zijn echte alleseters: bladeren, knoppen, zaden en vruchten, grassen en bij gelegenheid ook insecten.

Vereniging van liefhebbers van Exotische Zoogdieren (VEZ)