Woestijnspringmuis (Jaculus jaculus)

Algemeen

Nederlandse naam: Woestijn springmuis

Latijnse naam: Jaculus jaculus

Herkomst: Noord-Afrika, Marokko, Egypte

Lichaamslengte: 8-11 cm

Staartlengte: 15-20 m

Gewicht: ca. 50 gram

Geslachtsrijp: onbekend

Draagtijd: 28 dagen

Aantal jongen: 1-4

Ogen open: 5 weken

Zoogtijd: 6-7 weken

Levensverwachting: 6 jaar

Uiterlijk

Zijn extreem lange achterpoten en kleine voorpootjes geven hem een opvallend uiterlijk. Hij loopt/huppelt op zijn achterpoten als een kangoeroe.

De rug is oranje/geel-grijs en de buik is wit.

Aan het einde van zijn staart heeft hij een prachtig pluim, zwart met een witte punt, dit dient als afleidingsvlag tegen vijanden.

Ze hebben 3 tenen aan de achterpoten met veel haar onder de voetjes om te voorkomen dat ze door het zand heen zakken tijdens het springen. ook helpt het tegen verbranding van de pootjes door het hete zand.

Gedrag

Nachtdier. Sociaal levend.

Ze kunnen een meter hoog en 3 meter ver springen en bij elke sprong kunnen ze haakse bochten maken d.m.v. hun staart.

De staart helpt ook nog eens om hun temperatuur te kunnen regelen door de vele bloedvaatjes die erdoor heen lopen, ook de oren helpen tegen oververhitting.

In hele hete periodes houden ze zich heel gedeisd om zo hun energie te bewaren. Ze zullen dan niet ver springen om voedsel te halen maar gebruiken hun aangelegde voorraden in die barre tijden. Ze kunnen heel lang zonder water doordat hun nieren m.b.v. zo weinig mogelijk vocht de afvalstoffen afvoeren en de darmen halen meer vocht uit hun voedsel dan bij een gemiddelt zoogdier.

Door met de achterpoten op de grond te stampen waarschuwen ze elkaar voor gevaar.

Ze kunnen ook hoge fluittonen produceren bij bedreiging.

Voeding

Zaden, vruchten en gras. Als huisdier een graanmengsel(geen harde zaden), sla, wortel, appel, paardebloem, gekiemd zaad, etc.

Geef altijd zout water! het liefst zeezout. Dit omdat ze op de zoutvlaktes leven en zout dus echt nodig hebben. Zonder zout zullen ze al snel sterven.(hierover verschillen de meningen!)

Sommige geven liever helemaal geen water omdat deze dieren zo goed geŽvalueerd zijn zonder waterbron te leven dat ze nier en darmproblemen kunnen krijgen door ineens veel water aan te bieden. Ik persoonlijk vind het nogal eng om helemaal geen water te geven omdat je nooit weet ofdat je de voeding wel voldoende kan nabootsen. Wel heb ik gehoord dat water zonder zout de dieren dood, dus geef ik ze nooit gewoon water maar altijd een zoutoplossing.

Blijf naast water altijd vochthoudende groente, fruit en gekiemt graan e.d. geven.

Biotoop

(Half)woestijn.

Bijzonderheden

De lange achterpoten en het gehuppel als een kangoeroe. Zoutwater als drinkwater.

Huisdier

Vreedzaam dier dat niet snel zal bijten. Niet moeilijk te houden. Fokken is lastig, maar wel mogelijk.

Huisvesting

Ruime glazen bak(min 80-100cm lang).

Droog zand(speelbakzand/chinchilla zand) als bodembedekking.

Bij andere bodembedekkers moet men een zandbad plaatsen tegen vervetting van de vacht.

Als de vacht vettig is de kans groot op een "verkoudheid" wat dodelijk is voor deze dieren.

Geef ze een tunnel en een hol als nestruimte en hooi, schapenwol, katoenplant o.i.d. als nestmateriaal.

Ik heb ze hier een omgekeerde grote bloempot gegeven waar een gat in is gemaakt waar de buis op uitkomt. Door het gat(en) in de bodem(nu het dak) is het nest voorzien van ventilatie. Leg er wel een tegel op om te voorkomen dat ze met de pootjes erin blijven steken en de pootjes breken. Meestal heeft een bloempot pootjes onder de pot zodat normaal het water goed weg kan lopen, hierdoor blijft de tegel netjes op 1cm hoogte liggen waardoor het goed kan ventileren. Mocht uw pot dat niet hebben, leg er dan steentjes onder o.i.d. Boven de tegel kunt u het beste een lamp hangen.

In de natuur nestelen ze vaak onder een steen die overdag verhit wordt door de zon en 's nachts die warmte afgeeft aan het nest. Hou de temperatuur tussen de 15-30 graden Celsius.

In het wild varieert de temperatuur tussen 10 graden 's nachts en 50 graden overdag.

Ze stellen het zeer op prijs als ze af&toe even de pootjes mogen strekken buiten hun bak.

Voortplanting

Na een draagtijd van 28 dagen worden er 1-4 naakte jongen geboren. Na 4 weken gaan ze rond"hupsen" maar hebben de ogen dan nog dicht en moeder brengt ze steeds terug naar het nest. Na 5-6 weken gaan de ogen open en leren ze goed lopen en huppelen op de wankele achterpootjes. Na 6-7 weken zoogtijd zijn ze zelfstandig, maar het beste is ze 2,5 maand bij de ouders te laten omdat de ouders veel leren aan de jongen qua voeding e.d.

Ze worden zo'n 6 jaar.

Kleuren en kleurmutaties

Oranje / geel-grijze rug, witte buik. Geen kleurmutaties bekend.

(c) Rianne van Honk