Een bijzonder dier: de Muishamster

De Nederlands naam is Muishamster, in het Latijn is het Calomyscus bailwardi.


Muishamster

De muishamster zie je niet zo vaak, dit komt omdat het een onbekend dier is. Onbekende dieren mogen ook in de schijnwerpers komen te staan, dus een goede reden om eens wat meer info te geven over dit prachtige dier. De Muishamster komt voor in Iran, Turkmenistan, Afghanistan en Noord-Pakistan.

Ze leven daar in rotsen in bos, heuvels of vlakker grasland. Ze zijn op hoogtes variŽrend van 400 tot 3500 meter gevonden. Het zijn geen goede holenbouwers, het liefst maken ze gebruik van een bestaand hol. Maar als dat niet kan maken ze een simpel nestje van wat droog gras. Zodra de schemer valt komen ze naar buiten en gaan ze op jacht naar voedsel. In de natuur leven ze op zich zelf, maar ze slapen wel allemaal samen voor de warmte. Ze leven voornamelijk in de schemer en in de nacht.De Muishamster is een kleine muis met een lichaamslengte van 6 tot 9 centimeter, met een spitse kop, vrij lange snorharen, zwarte ogen en grote ovale oren. De achterpoten zijn vrij lang, hier kunnen ze grote sprongen mee maken. De staart van 7 tot 10 centimeter dient als roer. Een muishamster weegt tussen de 15 en 30 gram.

De kleur op de rug en bovenkant kop is grijs/bruin. De ondervacht is donker. De flanken zijn wat geelachtig/lichtbruin, hier is de ondervacht lichter van kleur, de buik is wit. Er is een duidelijke scheidingslijn zichtbaar. De staart is langer dan het lichaam en is behaard en hij eindigt met een aantal langere haren. De haren op de staart zijn aan de bovenzijde zwart, de onderzijde van de staart is wit. De oren en de onderkant van de voeten zijn onbehaard. De nagels zijn doorzichtig. Ze hebben geen wangzakken. Muishamsters worden 3 tot 5 jaar oud.


Deze kleine muis is heel actief. Kan goed klimmen en erg hard rennen. Het zijn vriendelijke dieren die niet snel zullen bijten. Ze zijn nachtactief en houden er absoluut niet van om overdag gestoord te worden. Ze hebben geen wangzakken maar hamsteren wel veel. Ze leggen overal kleine voorraadjes voer aan.

Om de dieren op een mooie manier te houden heb je een verblijf nodig van tenminste 60 cm. hoog. In het verblijf mag het niet kouder worden dan 15-18 graden. Een warmtelampje wordt graag gebruikt om onder te zonnen. De dieren hebben ruime huisvesting nodig anders gaan ze vechten. In de natuur gaan ze veel alleen op pad, dit moet wel mogelijk zijn in de huisvesting. Biedt dus meerdere schuilplaatsen aan zodat ze elkaar kunnen ontlopen. En zorg dat ze kunnen klimmen, hier zijn ze heel goed in, ze kunnen ook ver en hoog springen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit leuke dier?
Dan kun je voor meer info kijken op: www.exopets.eu

© Exopets - Michan en Miranda