De Gambiaanse hamsterrat (Cricetomys gambianus)

De Gambiaanse hamsterrat, deze dieren winnen steeds meer mensen voor zich. Dat is op zich niet verkeerd, maar het zijn geen gewone dieren die je zomaar kunt gaan houden. Daarom nu speciale aandacht voor dit mooie dier.

Nederlands naam: Gambiaanse hamsterrat
Latijnse naam: Cricetomys gambianus

De Gambiaanse hamsterrat komt van oorsprong in Centraal Afrika voor. Ze leven in verschillende gebieden, (vooral Savanne en bos) maar hebben vooral beschutting nodig om te kunnen overleven. Ze leven dus voornamelijk in de buurt van rotspartijen waar ze tussen kunnen schuilen, maar ze maken ook graag gebruik van holle bomen of verlaten holen van andere dieren.

Uiterlijk:
Hamsterratten hebben een vrij spitse snoet, met een grote bos snorharen rond de neus. De oogjes zijn klein en zwart met een iets kalende rand eromheen. De oren liggen vrij ver achteraan op de kop, ze zijn in verhouding met de kleine oogjes erg groot. De oorschelpen zijn ovaal en onbehaard. Het lijf is grof, maar compact gebouwd, de poten zijn gespierd en gemaakt om te klimmen. Aan de voorpoot zitten 4 tenen, de duim is niet verder ontwikkeld en je ziet alleen het eerste kootje. Aan de achterpoot hebben ze 5 tenen. De staart (30 – 48 cm) is even lang als het lichaam (32 – 44 cm), soms net iets langer, en wordt gebruikt om evenwicht te houden. Hamsterratten zijn grijs van kleur, met een lichte onderkleur. Bij de snuit zijn de haren lichter en gaan ze over in wit/grijs. De vacht voelt wat ruw aan op de rug. De buik is wit, net als de binnenkant van de poten en de bovenkant van de tenen/ondervoet. De onderkant van de voeten is kaal, maar bij de achterpoten is de hak wel gepigmenteerd en dus donker gekleurd. Bijzonder is hun staart, deze is kaal, maar het eerste deel is donker gekleurd en het laatste deel is licht gekleurd.

De naam hamsterrat komt door de wangzakken die deze dieren hebben, ze kunnen er enorm veel voedsel in proppen wat een komisch gezicht geeft als ze alles in 1 keer mee willen nemen. In elke wangzak past zo’n 100 ml, of een flinke walnoot.

Mannen zijn groter en groffer gebouwd dan de vrouwtjes. Ze wegen tussen de 1 en 3 kilo.

Gedrag:
Hamsterratten zijn nachtactief. In het wild schuilen ze de hele dag voor de hitte en ze komen pas s’nachts tevoorschijn om voedsel te zoeken. Tevens is hun zicht overdag enorm slecht en s’nachts minimaal. Ze doen vrijwel alles op reuk en gehoor. Hamsterratten leven hoofdzakelijk solitair, vooral de mannen, de vrouwen leven soms in groepen, zeker in de paartijd als ze allemaal jongen hebben. Ze verzorgen ze dan samen en passen om en om op. Beide geslachten zijn erg territoriaal. Hamsterratten kunnen erg tam worden, mits ze van jongs af aan gehanteerd worden. Mannen zijn over het algemeen wat rustiger dan vrouwen en zijn daardoor makkelijker te hanteren.

Ze leven voornamelijk op de grond, maar kunnen ook erg goed klimmen, in het wild klimmen ze veel in bomen om er noten uit te halen. Ook voor rotspartijen deinzen ze niet terug, ze schuilen graag tussen de spleten. Termietenheuvels zijn ook geliefd.

Deze dieren zijn heel erg slim en je kunt ze goed leren om aan een tuigje te lopen of op je schouder te zitten. In Afrika worden deze slimme dieren veel gebruikt voor het opsporen van landmijnen. De dieren ruiken waar de mijnen zitten, maar zijn te licht om ze te laten ontploffen. Als je de hamsterrat veel overdag hanteert, zijn ze redelijk dagactief te maken, het is een fabeltje dat hamsterratten niet tegen daglicht kunnen, maar vanuit hun natuur zijn het nachtdieren!

Over het algemeen bijten deze dieren niet, maar bij angst, gevaar of pijn kunnen ze behoorlijk hard van zich afbijten. Door hun slechte zicht zien ze ook niet altijd wat je doet, dus steek nooit zomaar je hand ernaar toe, want dan kan een beet wel het gevolg zijn omdat het dier schrikt of zich bedreigd voelt.

Om hun tanden goed te onderhouden kunnen deze dieren enorm veel knagen. De een doet het meer dan de ander, maar realiseer je bij de aanschaf dat ze enorm veel stuk kunnen maken met hun sterke kaken.

Huisvesting:
Hamsterratten hebben een ruim verblijf nodig van minimaal 2x1x1 meter. In het verblijf moeten meerdere schuilplaatsen aanwezig zijn en veel klimmogelijkheid. Verander het hok regelmatig om het dier bezig te houden, geef ze nieuwe takken of plaats iets nieuws in het verblijf. Als bodembedekking is vlas ideaal, het neemt geur op en stoft minimaal. Je kunt no-smell geven als nestmateriaal of een handdoek. Als je ze kleine takken geeft, bouwen ze hier een nest van. Hamsterratten zijn erg creatief met takken.

Vanuit het wild zijn hamsterratten solitair, je kunt ze dus prima alleen houden. 2 Vrouwen kunnen echter ook prima samen gaan. Per koppel kan ook, maar sommige dieren willen gewoon niet samen gehuisvest worden en daar zul je rekening mee moeten houden in de huisvesting. Echter zijn er ook koppels die het prima met elkaar kunnen vinden en altijd samen zitten zonder problemen.

Voor meer info over deze zeer bijzondere dieren kun je kijken op: www.exopets.eu

© Exopets - Michan en Miranda