De Veeltepelmuis

De veeltepelmuis wordt ook wel Praomys natalensis genoemd in het Latijns. In het wild leven deze muizen nog in het zuidelijke deel van Midden Afrika en in de Sahara. Deze muis is niet zoals andere muizen omdat zijn karakter niet zachtaardig is.

Een veeltepelmuis staat er om bekend dat ze erg agressief zijn en snel bijten. Ze laten niet snel los en zijn zoals ze zeggen ‘Hondsbrutaal’. Er zijn zeker uitzonderingen qua karakter. Buiten het afwijkende karakter van deze muis zijn ze ook veel groter dan een gewone kleurmuis en de staart is vrij kort. Het zijn eigenlijk kleine ratten.

Veel slangen- of reptielenhouders houden deze muizen als voer omdat ze daar zeer geschikt voor zijn. De kleuren van de muis variëren: agouti, crème, wit, gevlekt en variaties hiervan, ook is deze muis te vinden in roodoog.

De Nederlandse naam Veeltepelmuis is ontstaan omdat deze muizen rond de 24 tepels hebben. De voortplanting gaat ook erg snel, als je een koppel permanent bij elkaar laat zitten krijg je elke maand een nestje veeltepelmuizen. Deze nesten kunnen variëren van 12 tot 20 jongen. De moeder kan deze jongen makkelijk verzorgen en eten geven. Als de jongen net geboren zijn dan kan je al meteen zien welke kleur ogen ze krijgen. Na een weekje zie je de tekening van de muis. Als ze 1,5 week zijn en de vacht redelijk door is hebben ze van die schattige rimpeltjes in hun nek en op hun rug. Met 2 tot 2,5 week gaan de ogen open. Deze muizen moeten bij de moeder blijven tot 5 à 6 weken. De vrouwtjesmuizen zijn met 8 weken geslachtsrijp en de mannen rond de 6 weken. Voor slangenhouders is het een voordeel dat je deze muizen niet snel dood zult fokken omdat ze een stevige bouw hebben. Buiten het afwijkende karakter van deze muis zijn ze ook heel erg sloperig, vaak worden deze dieren in aquariums gehouden of in labbakken.

Mocht je deze muizen in een Duna bak zetten of in een traliekooitje dan zijn ze er binnen een paar uurtjes uit. Dus dat is zeker een afrader. Vergeleken met een kleurmuis drinken deze dieren vrij veel. Een veeltepelmuis is niet kieskeurig voor voeding, ze eten alle soorten knaagdierbrokken. Als bijvoeding vinden ze gedroogd brood en groenten heel lekker. Deze muis kun je tevens groepsgewijs houden.

Sabrina Boot