De Münsteraner Wezelcavia

Nederlands naam: Münsteraner wezelcavia
Wetenschappelijke naam: Galea monasteriensis

De Münsteraner wezelcavia is pas in 2004 door de Westfälischen Wilhelms-Universität te Münster erkend. Eerder werd gedacht dat het om de Boliviaanse wezelcavia ging, Galea sp.
De Münsteraner wezelcavia komt voor in Bolivia. En dan voornamelijk in Cochabamba. Ze leven daar in graslanden en maken meestal gebruik van holen die door andere dieren zijn gemaakt.

Lichaamslengte: 20 - 24 cm.
Staartlengte: 0 cm.
Gewicht: 250 - 370 gram
Levensverwachting: 5-6 jaar

Münsteraner cavia’s zijn bruin van kleur, met een zilveren ticking. Ze hebben een witte bef en buik. De poten zijn ook lichter gekleurd. Aan de achterpoten zitten 3 tenen en aan de voorpoot 4, de nagels zijn zwart. De kop is vrij smal, met een stompe neus. Deze diertjes hebben een gedrongen korte bouw. Ook de pootjes zijn kort. Het achterlijf is rond en er is geen staart zichtbaar. De oortjes zijn onbehaard, klein en ovaal. De ogen zijn zwart en een beetje amandelvormig. De snorharen zijn licht gekleurd.

De Münsteraner cavia is een sociaal levend dag- en schemerdier, maar erg schuw, in gevangenschap zie je het dier overdag bijna nooit, tenzij je met een camera het hok bekijkt, dan zijn ze er wel degelijk uit. Naarmate de dieren wennen aan de omgeving komen ze er steeds vaker uit. Maar ze blijven wegschieten als je in de buurt bent. De dieren zijn niet tam te maken, maar kunnen wel wennen als ze van jongs af aan in handen zijn geweest. Echter hanteren vinden ze niet prettig.

De Münsteraner cavia leeft in de natuur Monogaam, dat wil zeggen dat ze per koppel leven en hun eigen partner kiezen voor het leven. In gevangenschap betekent dit dat ze alleen per koppel te houden zijn. De dieren zijn erg agressief onderling en de dieren kiezen hun partner zelf, dus koppelen kan onmogelijk zijn als de dieren elkaar niet mogen. Het is dan beter om de dieren alleen te huisvesten en het later opnieuw te proberen. Zet ze nooit zomaar samen, de kans bestaat dat ze vechten tot de dood.

Ondanks dat de diertjes klein zijn hebben ze toch vrij veel ruimte nodig. Minimaal 0.5m2 tot 1m2 per koppel. Dit betekent dat ze in een verblijf gehuisvest moeten worden van minimaal 1 meter breed. Ze klimmen beter dan de wilde cavia, dus plateaus kunnen aangebracht worden. Ook grote stevige takken kunnen in het verblijf. Naast wat klimmateriaal is veel schuilplaats gewenst. Probeer meerdere plekken te creëren zodat de dieren ook ergens afzonderlijk kunnen zitten. Een holle boomschors kan prima dienst doen of een dakpan. Of huisvesting buiten mogelijk is durven we niet te zeggen. Mogelijk wel en dan absoluut met een vorstvrij binnenhok, gaat het buiten vriezen dan het buitenhok afsluiten zodat ze niet naar buiten kunnen. Maar hier is tot dusver nog geen ervaring mee!

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit leuke dier? Dan kun je voor meer info kijken op www.exopets.eu.

© Exopets - Michan en Miranda