De kleurmuis, overzicht

Als je vraagt hoe een muis eruit ziet, zullen de meeste mensen zeggen dat hij grijs is of wit met rode ogen. Dit komt doordat de bekendste muizen de gewone huismuis (Mus musculus) en de daarvan afstammende witte muis uit de laboratoria zijn. Deze witte laboratorium muis is tenslotte als huisdier gebruikt. En uit deze witte huisdiermuizen zijn latere vele variaties gekomen die tegenwoordig kleurmuizen worden genoemd.

Het algemene onderdeel is opgebouwd uit:

AlgemeenInformatie over waar de kleurmuis vandaan komt en hoe hij uiteindelijk als huisdier gehouden wordt.
HuisvestingDit onderdeel gaat over hoe je kleurmuizen het beste kunt houden en huisvesting.
AanschafHier kan je lezen hoe en waar je kleurmuizen kunt aanschaffen.
HuisvestingHier vind je informatie over hoe je kleurmuizen moet huisvestigen.
BodembedekkingOp deze pagina vind je informatie over verschillende soorten bodembedekking en nestmateriaal.
VoedingHier kan je informatie vinden over wat een kleurmuis eet.
Tam makenOp deze pagina lees je meer over hoe je een kleurmuis tam kunt maken.
GeslachtsbepalingOp deze pagina kan je zien hoe je het geslacht van een kleurmuis kunt bepalen.
VoortplantingHier kan je informatie vinden over de voortplanting van de kleurmuis en hoe je een nestje kunt fokken.
KoppelenOp deze pagina vind je informatie over het koppelen van kleurmuizen.
GezondheidHoe zie je of een muis gezond is? Op deze pagina wordt hierop ingegaan.
MedicijnenHier vind je informatie over medicijnen die geschikt zijn voor kleurmuizen.

De kleuren en variŽteiten worden verdeeld in erkend en niet erkend. Erkend betekent dat voor deze kleur of variŽteit een door de K.L.N. opgestelde standaard aanwezig is en op evenementen door Nederlandse keurmeesters volgens deze standaard keuren. Niet erkend betekent dat er geen door de K.L.N. opgestelde standaard van is en dat bij het inschrijven een standaard bijgevoegd moet worden hoe jij de kleur of variŽteit gekeurd wil hebben. Op onze website vind je een aantal standaarden van niet erkende variŽteiten die opgesteld zijn door leden. Daarom is het onderdeel kleuren en variŽteiten opgedeeld in:

K.L.N. StandaardDe standaard hoe de kleurmuis eruit hoort te zien ongeacht variŽteit.
ErkendOverzicht van de erkende kleuren en variŽteiten inclusief door leden te openen standaarden.
Niet erkendOverzicht van mogelijke niet erkende kleuren en variŽteiten inclusief door leden te openen standaarden opgesteld door leden.

Foto's( van )

( van )


In ons fotoalbum vind je heel veel foto's van kleurmuizen zowel gemaakt op de evenementen als door onze leden. Klik hier om naar ons fotoalbum te gaan.

Artikelen

Door zowel leden als niet-leden zijn in de afgelopen jaren verschillende artikelen over kleurmuizen geschreven. De geschreven en geplaatste artikelen zijn op persoonlijke titels geschreven en de vereniging is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud van de artikelen. De volgende artikelen met betrekking tot kleurmuizen zijn aanwezig:

Lakenvelder

Afgelopen 15 jaar heb ik diverse kleurmuizen op evenementen op de foto mogen zetten. Eèn van de prachtige varianten is de lakenvelder. 

De lakenvelder kennen wij als een runderras en is herkenbaar aan de witte band tussen de voor- en de achterpoten om de borst en rug. Door jarenlange selectie hebben fokkers bij de kleurmuis de lakenvelder tekening gefokt. En de lakenvelder is in Nederland een erkende tekening en mag op de show in alle erkende kleuren aangedragen worden. 

Merle, een curieuze kleurslag

Op de clubdag van de N.K.V., gehouden op zaterdag 5 september 2015, heeft Roxanne Baas een presentatie gehouden over de mutatie Merle dat bij de kleurmuis voorkomt. Bij deze presentatie heeft zij diverse kleurmuizen in de kleurslag Merle en Roan laten zien en toegelicht hoe genetisch het ongeveer in elkaar zit en hoe je als fokker het beste mee kan fokken. In dit artikel is de presentatie opgenomen.

Dikke muizen krijgen dikke kinderen

Vadermuizen met overgewicht krijgen vaker mannelijke nakomelingen met een hoger vetpercentage. Dat rapporteren Amerikaanse medici zondag op de jaarlijkse bijeenkomst van The Endrocrine Society. De onderzoekers gaven de vadermuizen dertien weken lang een dieet dat veel vet bevatte. De vrouwtjes met wie ze hun kinderen kregen, aten wel een normaal dieet.

De lavamuis, een uitgestorven familielid van de huismuis

De lavamuis (Malpaisomys insularis) is in 1988 voor het eerst beschreven. Resten van dit diertje werden gevonden in spleten en scheuren van lavavelden op de oostelijke Canarische eilanden, zoals Fuerteventura en Lanzarote. Daaraan dankt de muis ook zijn naam, want malpaŪs (slecht land) is de locale benaming voor de onvruchtbare lavavelden.

Samen met de keurmeester bekijken: kleurmuis

Op de N.K.V. Clubdag keuring is een kleurmuis in de kleur duifgrijs met tan tekening gekeurd. Stap voor stap vertelde de keurmeester Anneke Vermeulen wat goed was en wat verbetert moest worden.

Muizen volgden Vikingen op de voet

De kleine knaagdieren zaten al in de eerste schepen op weg naar nieuwe gebieden, en hebben daar sindsdien ook populaties gesticht. Dat schrijven onderzoekers uit diverse landen zondag in BMC Evolutionary Biology.

De wetenschappers haalden genetische informatie uit diverse archeologische vindplaatsen in Newfoundland (Canada), Groenland, IJsland en Europa. In die vindplaatsen, daterend uit de 10e tot 12e eeuw, waren ook muizenresten aanwezig.

Interview Mumsey

Tussen de mails zit soms spam. En wat doen wij normaliter met Spam? Verwijderen! Maar paar maandjes geleden zat tussen de spam een mail die door de foto's opviel. Het was geen gewone spam, zoals wij gewend zijn. Het bleek om iemand te gaan die een zeer bijzondere hobby heeft. Juliet van Ree heeft een interview gedaan.

Opgroeien van een nestje muizen

De jongen zijn vannacht geboren. Op dit moment is het het beste om de moedermuis met rust te laten. Alleen als je een heel goede band met de moedermuis hebt en als ze heel rustig blijft kun je proberen de jongen te bekijken. Raak de jongen echter niet aan, je hebt dan grote kans dat moedermuis de jongen opeet omdat ze ďandersĒ ruiken.

De jongen zijn naakt, roze, doof en blind. Ze zijn volledig hulpeloos en dus vaak ook helemaal weggestopt onder veel nestmateriaal. Je hoort ze veel piepen. Het enige wat je aan ze kunt zien is of moeder ze melk geeft (dit zie je doordat een vol melkmaagje duidelijk door de huid te zien is als een grote witte vlek links op de buik).

Interview Manon Lubbers, bekend onder de naam Mousery Nonsy

Kan je heel kort je zelf introduceren?

Ik ben Manon LŁbbers, ik ben 25 jaar en geboren en getogen in Emmen. Ik heb een opleiding aan de STOAS Hogeschool te Dronten gevolgd, dat is een docentenopleiding in de groene ruimte, mijn hoofdvak was daar dierhouderij. Deze opleiding heb ik vorig jaar afgerond (2007). Ik heb daar het VMBO profiel gevolgd en dat betekend dat ik ook lessen heb gehad in de groene ruimte. Als vooropleiding heb ik het Diermanagement/houderij op het AOC Terra MBO te Emmen gevolgd. Ik geef nu les op een AOC Terra VMBO, ik geef daar les in de groene ruimte en Dierhouderij. Ik woon samen met mijn vriend in Gasselternijveenschemond, een plaatsje naast Stadskanaal, daar hebben we in oktober vorig jaar een huisje gekocht.

Kanker in de muis - muizen spelen een grote rol in kankeronderzoek

Muizen worden al meer dan een eeuw ingezet in het kankeronderzoek. Sinds de ontwikkeling van nieuwe genetische technieken spelen zogenoemde genetisch gemodificeerde muismodellen een grote rol. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? En zijn er ook andere diersoorten mogelijk? Anton Berns, wetenschappelijk directeur van het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam legt uit: "We zoeken altijd naar het meest geschikte systeem. En hoewel dat soms fruitvliegjes kunnen zijn, is vooral de muis van onschatbare waarde."

De muis die zich dood schrikt

Wetenschap moet het vaak hebben van onverwachte vondsten. Dr. Jeroen Essers (Erasmus MC, Rotterdam) zocht een genetische oorzaak van tumorgroei en vond een muis die zich letterlijk dood schrok.

De tanmuis

Op de keuringen worden regelmatig kleurmuizen ingeschreven die aan de onderkant een roestbruine / oranje kleur hebben. Dit wordt tan genoemd. Tan is in veel kleurvariaties mogelijk, maar een aantal van deze kleuren is officieel erkend. Op de shows zie je Zwart tan, Chocolade tan en Duifgrijs tan het meest.

Kleurmuizen, een artikel uit eind jaren '80

Als wij kleindierenfokkers muizen zien, dan denken wij om een kat, vergif of een paar valletjes aan te schaffen. En dan heeft u nog gelijk ook want muizen kunnen veel schade aanrichten.

De kleurmuis met rexbeharing; een oud ras geÔntroduceerd

Na de konijnen en de caviaís met rexbeharing zijn er nu ook kleurmuizen met rexbeharing op onze shows te zien. Weer een nieuw fokproduct bij de kleine knagers? Nee, een oud ras dat min of meer is zoekgeraakt, maar nu is herontdekt.

Agouti's

Een agouti is een dier met een gemÍleerde vacht. Dit effect ontstaat door ticking. Ticking houdt in dat bijvoorbeeld bruine (of een andere kleur) haren een zwarte punt hebben. Veel dieren uit de vrije natuur hebben zoín gemÍleerde vacht. Denk maar aan het konijn, de haas en diverse muissoorten. Een dier met ticking noemt men wel een agouti (of wildkleur). De reden waarom dit agouti wordt genoemd is niet helemaal duidelijk: de echte agouti (een cavia-achtig knaagdier) heeft deze ticking namelijk praktisch niet.

Tentoonstellingen

Veel mensen fokken kleurmuizen als hobby. Liefhebbers hebben thuis een aantal bakken met muizen staan en proberen daarmee een zo mooi mogelijk exemplaar te fokken, waarmee ze in de prijzen kunnen vallen. Tijdens een- of meerdaagse tentoonstellingen vindt een keuring plaats, waarop alle ingezonden dieren door keurmeesters worden beoordeeld op grootte, kleur, vorm en conditie.

De borstelharige kleurmuis; onbekend maakt onbemind?

Is de borstelharige cavia een bekende en regelmatig geziene variŽteit op onze shows, de borstelharige kleurmuis is dit zeker niet. Niet alleen is dit bijzondere ras zelden op shows te zien, veel sportfokkers weten niet eens dat er borstelharige muizen bestaan. Toch is dit geen noviteit, maar bestaat het ras al tientallen jaren.

Muizen missen moeder

Door muizenjongen van hun moeder te scheiden, bootste promovendus Mathias Schmidt vroege traumatische ervaringen na. Zijn onderzoek helpt depressie en andere psychiatrische klachten te verklaren.

Blinde muizen kunnen met zenuwnet dag en nacht waarnemen

Muizen zonder lichtreceptoren (kegeltjes en staafjes) in hun netvlies kunnen toch het licht-donkerritme van dag en nacht waarnemen, dankzij een netwerk van lichtgevoelige zenuwuitlopers in het netvlies. Ignacio Provencio en zijn collega's van de Uniformed Services University in Bethesda ontdekten dit lichtgevoelige zenuwnetwerk in het netvlies van muizen met behulp van fluorescerende antilichamen die gericht waren tegen het pigment melanopsine (Nature, 31 jan.).

Fokken met muizen

Vanaf dat een vrouwtjesmuis 2-3 maanden oud is, kan ze jonkies krijgen. Dat staat in elk boekje, maar er zijn ook al muizen die na 6 ŗ 7 weken bevallen en die dus na een week of 3-4 al zwanger raakten. Muizen zijn ongeveer 21-23 dagen zwanger. Muizen hebben tijdens hun zwangerschap, en ook de weken erna extra eiwitten en vetten nodig. Dit kun je geven door middel van hondenkoekjes, kattenbrokjes, kattenmelk, brinta, kleine stukjes gekookt vlees, zonnebloemzaden of een gekookte eierdooier (wel af laten koelen!).

Muziek kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van muizen

De 16 jarige David Merrill, student aan de Nansemond River High School in Suffolk in de staat Virginia in Amerika, bedacht dat de luide klanken van hardrock muziek een schadelijk effect hadden op fans van die muziek. Hij bedacht een test om uit te vinden hoe schadelijk dat effect was. Hij nam 72 muizen en verdeelde ze in drie groepen: 1 om te testen hoe de muizen reageerden op hardrock, 1 om te testen hoe ze reageerde op klassieke muziek van Mozart en een controle-groep die helemaal geen muziek te horen kreeg.

Muis (Mus musculus)

De naam muis wordt gebruikt voor kleine soorten uit de orde knaagdieren, en zelfs voor andere zoogdieren. Kenmerken van de muis zijn een slank lichaam, relatief grote oren en een lange staart.

Afwijkende vachtstructuren

In de loop der tijd heb ik veel muizen gehad met afwijkende vachtstructuren. Hieronder heb ik wat fotoís van deze dieren.

Voeding

Knaagdieren kregen jarenlang dag in dag uit hetzelfde voorgeschoteld: gemengd knaagdierenvoer. Uit onderzoek naar de voedingsgewoontes van knaagdieren in de vrije natuur is gebleken dat ze over het algemeen een heel andere, meer afwisselende voedingsbehoefte hebben.

Huisvesting

Wilt u een muis verantwoord en comfortabel kunnen huisvesten in gevangenschap, dan is het van belang enig inzicht te hebben in de wijze waarop hij in de vrije natuur leeft. Ook al zit de muis bij u thuis in een hok of kooi, het is toch mogelijk zijn natuurlijke leefomstandigheden enigszins te benaderen, zodat hij zich zo prettig mogelijk zal voelen.

Mutaties bij de kleurmuis, deel 2

De dumbomutatie is reeds lang gevestigd bij ratten. Voor hen die onbekend zijn met deze mutatie, de oren zijn groot en rond en laag aan de zijkant van het hoofd geplaatst. De mannelijke dumboratten hebben over het algemeen een bredere, forsere bouw dan standaard mannetjes. De vrouwtjes kunnen ook een beetje grover zijn dan standaard ratten, maar niet zo duidelijk als de mannetjes. Deze variŽteit wordt niet erkend door NFRS*, maar wel door de Nederlandse NMC.

Mutaties bij de kleurmuis

De bescheiden wilde versie van Mus musculus is door veel veranderingen gegaan, van de tamme kleurmuizen die we vandaag kennen tot aan laboratoriummuizen die in het donker oplichten. Ik dacht dat het de leden van de National Mouse Club zou kunnen interesseren om over een aantal mutaties van de muis te lezen.

De Totem "muis"

Het Totem dier van het zuiden is de Muis. De kracht van de Spirit van het zuiden ligt in de ontdekking van het leven door onderzoek en ervaring, het testen van de zintuigen en vertrouwen hebben op je intuÔtie.

De voeding van muizen

Knaagdieren kregen jarenlang dag in dag uit hetzelfde voorgeschoteld: gemengd knaagdierenvoer. Uit onderzoek naar de voedingsgewoontes van knaagdieren in de vrije natuur is gebleken dat ze over het algemeen een heel andere, meer afwisselende voedingsbehoeften hebben.